Our Reed

Al ons riet wordt grondig door ons geselecteerd en getest. We onderzoeken de bodem en het water en hebben regelmatig overleg met de teler. Daarnaast controleren we of de verantwoordelijke rietsnijder het riet laag aan de grond snijdt, correct opslaat en op de juiste manier droogt, schoonmaakt en sorteert. Zo kunnen we altijd de bekende Verhoek-kwaliteit waarborgen.

China

Sinds het jaar 2005 importeren wij ook Chinees riet. Dit riet is afkomstig uit een prachtig natuurgebied in het Noorden van China, waar we een aantal betrouwbare partners hebben gevonden. Zij denken met ons mee en zijn enorm gedreven. Door de jaren heen raakten ook andere partijen overtuigd van Chinees riet. Inmiddels is China de grootste leverancier van dakriet in Nederland.

Riet uit China

Nederland

Veel riethandelaren zijn met Nederlands riet begonnen. Ook wij werken al ruim 150 jaar met Hollandse rietsoorten. Vroeger sneden we het riet nog zelf en concentreerden we ons vooral op het riet uit de Wieden, Weerribben en Kop van Overijssel. Tegenwoordig leveren wij riet uit verschillende plekken in Nederland. Daarbij is kwaliteit altijd belangrijker dan kwantiteit.

Riet uit Nederland

Turkije

Sinds de jaren 90 is er een toenemende vraag naar riet. Daarom besloten we onze inkoop uit te breiden naar Turkije. Dit veelzijdige land kent een aantal gebieden waar grote hoeveelheden riet groeien. Vanwege de wisselende productkwaliteiten en eigenzinnige bedrijfscultuur is er van onze kant veel inspanning nodig, maar het resultaat mag er zijn: Turks riet van topkwaliteit!

Riet uit Turkije

Oostenrijk

Al sinds de jaren 60 importeren wij riet van de Neusiedler See in Oostenrijk. Dit gebied staat bekend om haar fantastische flora en founa. Schoon water en een schrale, kiezelhoudende bodem zorgen voor een ultiem groeiklimaat. Dat resulteert in een harde en kwalitatief hoogwaardige rietsoort, die geschikt is voor de productie van grote hoeveelheden dakriet.

Riet uit Oostenrijk

Noord-Duitsland en Denemarken

Noord-Duitsland en Denemarken zijn twee belangrijke rietleveranciers. Veel van het Noord-Duitse en Deense riet dat u in Nederland kunt kopen heeft echter een beperkte lengte. Dat komt omdat het lange riet ter plaatse wordt gebruikt voor de aanleg van dikke daken. Hierdoor blijven de kortere rietvarianten over. Verhoek ziet er scherp op toe dat het juiste riet voor de Nederlandse markt wordt geoogst.

Riet uit Duitsland

Roemenië en Oekraïne*

Het riet uit Roemenië en Oekraïne groeit hoofdzakelijk in de Donaudelta. Het grootste deel van het gebied ligt in Roemenië, een klein deel in Oekra├»ne. Omdat de Donaudelta uitloopt in de Zwarte zee is het zaak om bij de inkoop goed op te letten of het riet niet in zout water gesneden word. Door onze jarenlange contacten weten wij inmiddels welke gebieden geschikt zijn om te oogsten voor dakbedekking. Kenmerken van Roemeens en Oekraïens riet zijn de wat donkere kleur met soms een vage rode gloed er op.

Riet uit Roemenië