Onderconstructie rieten daken
Sommige mensen beweren dat de onderconstructie van het rieten dak weinig of geen invloed heeft op de levensduur van het dak. Bij Verhoek Riet denken we daar anders over. Natuurlijk is de kwaliteit van het riet belangrijk voor de levensduur van het dak, maar we kunnen niet voorbij gaan aan het feit dat een foute onderconstructie vaak catastrofale gevolgen heeft.
Een voorbeeld om het te illustreren:
Stel, u pakt een fles met frisdrank uit uw koelkast. Deze voelt in het begin nog mooi droog aan. Maar wat gebeurt er als u de fles een halve minuut in een warme woning zet? Juist, dan verschijnt er condens op de fles. Het vocht uit de warme lucht zet zich af op het flesje.
Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt als er warme vochtige lucht door de dakconstructie en het rietpakket naar buiten komt. Ergens in de rietlaag, afhankelijk van de dikte van het isolatiepakket, zal de warme lucht de koude buitenlucht tegenkomen en gaan condenseren. Het gevolg? Het riet gaat sneller rotten en is gevoeliger voor mosvorming of schimmels. Een goede onderconstructie kan dit soort problemen voorkomen.
Richtlijnen voor onderconstructies
Wij zijn als bedrijf zeer begaan met de branche. Daarom geven wij u graag meer informatie over de verschillende soorten onderconstructies en de stappen die u moet nemen om deze onderconstructies condensvrij te maken.
Gesloten onderconstructie (schroefdak)
-
Schroeven op underlaymentplaat zonder isolatie
Geen dampdichte laag nodig, condenspunt ligt aan buitenzijde dak. Als u wel de kap dampdicht wilt maken, doe dit dan altijd aan de binnenzijde van de plaat -
Schroeven op geïsoleerde onderconstructie
Altijd een dampdichte laag aanbrengen aan de binnenzijde van de isolatie -
Schroeven op latten op geïsoleerde onderconstructie met ruimte tussen latten en isolatie
Altijd dampdichte laag aanbrengen aan de binnenzijde van de isolatie
Open constructie (op latten)
De ideale constructie is de open onderconstructie. Helaas zien we maar al te vaak dat
bewoners toch aan de binnenzijde gaan isoleren en betimmeren. We raden daarom aan om
hier rekening mee te houden, zodat u condensvorming voortijdig kunt voorkomen.
-
Naaien op latten (open constructie) met een aan de binnenzijde geïsoleerde en betimmerde kap
Altijd dampdichte laag aanbrengen aan de binnenzijde van de isolatie
Invloed van condens op isolatie
Door het aanbrengen van isolatie wordt het condenspunt, afhankelijk van de dikte van de isolatie, naar binnen getrokken. Wilt u isolatie aan de binnenzijde aanbrengen? Dan is het belangrijk dat u een dampdichte laag aanbrengt waarmee condensvorming wordt voorkomen. Logisch, want als er geen vocht door de kap kan dringen, heeft het ook geen kans om te condenseren.
Ook belangrijk om in uw achterhoofd te houden: hoe dikker de isolatie is, hoe kouder het dak wordt. Hierdoor droogt het dak minder snel op en heeft vocht (regen, nevel) van buitenaf meer tijd om het riet aan te tasten. Probeer daarom de dikte van de isolatie zoveel mogelijk te beperken.
Bij een isolatielaag van meer dan 10 cm is het altijd raadzaam om een luchtspouw tussen de plaat en de rietlaag te creëren. Hiermee compenseert u de vertraging in het droogproces van het dak. Als dit niet mogelijk is, raden wij u aan om een grovere rietsoort te gebruiken. Dit zorgt voor meer lucht en ventilatie in het rietpakket, waardoor u een betere droging creëert.
Vocht vanuit de spouwmuur
Vocht vanuit de spouwmuur wordt vaak onderschat, maar is een serieus probleem. Zorg er daarom voor dat het vocht dat door de spouwmuren omhoogtrekt niet in uw rietpakket kan condenseren. Dit voorkomt u door de spouwmuur aan de bovenkant 100% dampdicht af te sluiten. Dit geldt voor alle spouwmuren, zowel de binnen-, buiten- als tussenmuren.
Controleer áltijd of de aannemer een goede dampdichte pur gebruikt. Laat bijvoorbeeld de eigenaar tijdens het werk controleren wat voor purschuim de aannemer gebruikt of controleer het zelf. Dit geldt trouwens ook voor het afpurren van dakplaten. Niet alle pur is dampdicht en maar al te vaak kiezen aannemers voor goedkoop purschuim. Zonde, want dit kan onnodige condensproblemen veroorzaken.
Bovenstaande aandachtspunten en adviezen zijn door persoonlijke ervaringen uit de praktijk tot stand gekomen. Wij raden u van harte aan om deze adviezen serieus te nemen, want zo kunt u veel problemen voorkomen.
Vragen?
Heeft u nog andere vragen over de aanleg van uw rieten dak of de onderconstructie? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!
Verhoek Riethandel B.V.
Kettingweg 2
8281 PN Genemuiden
+31 (0)6 53 39 86 00
info@verhoekriet.com